Odla cannabis lagligt i Sverige?

För att göra det tydligt så är det lika bra att inleda med orden; odling av cannabis är olagligt i Sverige! Åtminstone om plantan innehåller över 0,2% THC och ej är registrerad hos länsstyrelsen som kommandes ifrån en legal odling av hampa. Men även om ämnet är tabu i Sverige så är verkligheten den att cannabis är legaliserat eller avkriminaliserat i flera länder och delstater runtom i världen. Dessutom har utvecklingen på det medicinska området gjort så att kommersiell odling blivit tillåtet i t ex Danmark. Det här innebär att det finns en stor legal industri för odling och produktion som behöver tillsätta personal och utveckla branschkunskapen.

Odling av medicinsk cannabis i Danmark

Faktum är att ett av Danmarks största tomatodlingsföretag gav sig på odling av cannabis redan 2018 i partnerskap med utländskt investeringskapital. Efterfrågan på produkter från odlingsbutiker (på engelska kallat growshops) kommer bara att växa i världen, vår närhet och såklart även i Sverige. För större industriell odling handlar det om gigantiska växthus. Sen är det även vanligt med inomhusodling i stora industrilokaler med högeffektiva odlingslampor istället för naturligt solljus och avancerade klimatanläggningar.

Cannabisodling för den illegala marknaden och eget bruk

I Sverige har kriminella väckt uppmärksamhet pga billigt inköpta fastigheter och villor med ödsligt läge på landsbygden. Som använts till vad som i media ofta kallats cannabis- eller knarkfabriker. I praktiken hela hus med cannabis (på engelska grow house) illegalt odlad på en maximerad yta inomhus i alla rum. Inredda med professionell odlingsutrustning, speciella växtlampor och automatisk bevattning. I mindre hemmaodlingar så sker det ofta i speciella tält för växter, sk odlingstält.

Hur luktar cannabis?

Cannabis oavsett legal status har en tendens att verkligen sprida en distinkt doft. En sötaktig arom som vissa gillar och andra ogillar. Det här innebär att illegal och legal odling runtom i världen ofta ser till att filtrera utluften genom aktiva kolfilter. Som fångar upp doftpartiklar och rengör luften. Luktfri odling är alltså högprioriterat för många olika sorters odlare.

En grön industri att räkna med

Redan idag är legalt odlad cannabis den sjätte största grödan sett till omsättning i USA. På engelska kallat “cash crop” och i verkligheten är nog branschen för cannabisodling enormt mycket större. Mörkertalet pga illegal odling och statistik gällande beslag tyder åtminstone på det.

Även i andra europeiska länder förekommer det legal produktion av cannabis. Kanadensiska börsnoterade Aurora har kommersiell odling och distribution i flera Europeiska länder, förutom i Danmark, även i Portugal med större odling. Legal försäljning av medicinsk cannabis i länder som Tyskland, Frankrike, UK, Italien, Tjeckien och Luxemburg.

Odlingsbutiker eller så kallade growshops

I Sverige finns många olika företag som säljer växtbelysning för både proffs och hemmaodlare. Några välkända är Amazon, Plantagen, Clas Ohlson, IKEA och Blomsterlandet. Butiker med mer avancerad utrustning och starkare växtbelysning är t ex Professional Grow som även har en lagerbutik i Stockholm. Ebboflod och Hydrogrow som även har fysiska butiker i Malmö respektive Göteborg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen