Odla sallad och krasse

Det är enkelt att odla olika sorter av sallad inomhus. Inom några få veckor har du stora och krispiga blad som garanterat är fria från bekämpningsmedel och med mycket mer smak än salladen du köper i matbutiken.

Den här tekniken heter microgreens på engelska, ibland rakt översatt till mikrogrönt eller mikroblad på svenska.

Det här odlingssättet är inget nytt och kallas även krasse, det är när man odlar odlar sticklingar från frön, som skördas efter bara ett eller två bladpar växt fram. Detta går att göra med de flesta frön och några vanliga är:

  • Solrosfrön
  • Ärtfrön
  • Rädisfrön
  • Broccolifrön
  • Krassefrön
  • Ruccola

Vad är skillnaden mot krasse och groddar?

Den stora skillnaden är att metoden krasse kräver ett medium, t ex jord, perlite eller vatten. Beroende på frösort så tar det mellan en eller flera veckor innan skotten växt till sig och är redo för skörd.

Vid groddning däremot behövs bara fukt och några få dygn för att fröet ska aktiveras och skalet öppnas, med en vitaminrik grodd som slår ut.